Mali Müşavirler Uzlaştırmacı olamayacak mı?

bozdag-komisyon-arsiv-2

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda yer alan “Uzlaştırmacı” Adalet komisyonunda 9 kasımda görüşüldü.

Komisyon “”hukuk öğrenimi görmüş kişilerin” ibaresini, “hukuk fakültesi mezunlarının” şeklinde değiştirdi.

Komisyon üyeleriden, İstanbul Kültür Üniversitesi Dekanı Profesör Bahri Öztür: “uzlaştırmacı kadrosunu mümkün mertebe zenginleştirmenin faydalı olacağının kanaatindeyim” dedi.

Yargıtay 13. Ceza Dairesi Başkanı Vuslat Dirim: “Hukuk Fakültesiyle sınırlamanın dünya uygulamalarına ters olduğunu” söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: ” Esasında biz eğer işin başarılı olması için bakıyorsak o zaman bence hiçbir bölüm, meslek ayırmamamız lazım. Bu işe liyakati olan herkesin bu uzlaştırmayı yapmasına imkân veren bir düzenleme yapmamız lazım eğer en doğrusunu yapmak istiyorsak.” dedi.

Fakat bu değişiklik, kabul edildi!

Mali Müşavirlerinde bu alanda kazanç elde etmesinin -şimdilik- önüne geçilmiş oldu. Nihayetinde TBB temsilcisi Sayın Av. Ekim Ergen: “Arabuluculukta kamu hukukunun dışında olan bir alandır arabuluculuk, iki tarafın serbestçe tasarruf edebileceği haklara ilişkindir.”

Dedi ama…

95 bin avukatımız var 65 bin hukuk fakültesi öğrencimiz var; bu alanı sadece avukatların iştigal edeceği bir gelir kapısı olmalı, demeye getirdi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Sayın Muharrem Özen: “bir mesleki taassup olarak da algılanmasın lütfen. Bu kadar avukat ve mezun varken uzlaştırma işinin avukatlara bırakılmasının iyi olacağını” dile getirdi. Önce böyle uygulayalım seneye yoncalar yeşerirse bakarız demeye getirdi.

Cemal Okan Yüksel: Şimdi yani çok ciddi hızla artan bir hukuk fakültesi mezunu var. Biz ne yaptık peki? Komisyonumuzdan çıkan en son tasarı, yasa Bilirkişilik Kanunu’ydu. Genç avukat arkadaşların maddi zaruri değişiklik içindeki avukat arkadaşların en fazla yaptığı iş, mahkemelerde bilirkişilik yapmaktı. Şimdi, biz o kanunla avukat arkadaşların hukukla ilgili konularda bilirkişilik yapmasının yolunu da kestik. Şimdi, biz pıtrak gibi hukuk fakültesinden adam mezun ediyoruz, gelir kapılarını kapatıyoruz. Sonra da avukatlık yaparken diyoruz ki: “Etik kurallara uymuyor arkadaşlar, birbirlerinden iş kapıyor, piyasayı düşürüyor.” ama biz bu ortamı sağlıyoruz. Şimdi, bu yasa tasarısına gelince, hukuk öğrenimi görmüş yani Ekin Bey’in söylediği gibi iktisatta okumuş, işletmede okumuş, bir tane borçlar hukuku dersi görmüş, hukuk felsefesi dersi görmüş ya da adalet yüksekokulunda bir görmüş, o da hukuk öğrenimi görmüş oluyor. Dolayısıyla, bizim önergemizde “Hukuk öğrenimi görmüş kişilerin” ibaresinin yerine “Hukuk fakültesi mezunları” ibaresinin eklenmesini arz ve teklif ediyoruz.

….

Cemal Okan Yüksel: Tabii, avukatlar da çıkarılabilir. Yani, onda bir beis görmüyorum. Yani, kendi elimizle yarattığımız meslektaşlarımızın arasındaki bu maddi sıkıntıyı gene biz telafi edebiliriz, en azından önlerini kesmeyelim.

Netice?

Komisyon kararına göre uzlaştırmacılık şimdilik Mali Müşavirler için akar olmaktan çıktı. Bu konuda TÜRMOB Haksız Rekabet Kongreleri düzenlerken, Etik Kongreleri düzenlerken; tıpkı Sayın Cemal Okan Yüksel gibi düşünerek stajyerleri düşünse, bürosunu yeni açmış genç meslektaşlarımızın maddi sıkıntısını düşünse… Yani “kendi elimizle yarattığımız meslektaşımız arasındaki haksız rekabeti, etik eğitimine sığmayan olayları gene biz halledebiliriz” diyerekten: Mali Müşavirlerin ekonomik kazançlarını çeşitlendirme yoluna gitse…

Bilirkişiliğin yanında uzlaştırmacı olarak da görev yapabilmesini sağlasa! Güvence altına alacak girişimlerde bulunsa: Hemen Maliye Bakanını sıcağı sıcağına ziyaret etse, Adalet Bakanı zaten bu konuda komisyonla ters düştü! Efendim bizim bu işlerde layıkıyla görev yapacak Mali Müşavirlerimiz çok dese…

R. Kemal SAĞIM

Yazı hakkında düşücelerinizi paylaşın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.